Home > Brown Swiss > Erfelijke afwijkingen
 
   
 Gerelateerde links
Geschiedenis Brown Swiss Ras >
Brown Swiss Wereldwijd >

 Laatste 5 nieuws items
  ERFELIJKE AFWIJKINGEN BIJ BROWN SWISS WERELDWIJD
Alle rassen, of het nu koeien, paarden, honden of katten zijn, hebben te maken met erfelijke afwijkingen die in meer of mindere mate voorkomen. Brown Swiss is hierin niet anders. Net als de Holstein populatie erfelijk overdraagbare aandoeningen kent zoals BLAD, CVM, Mulefoot etc. kent, zijn er ook bij Brown Swiss enkele afwijkingen bekend die erfelijk zijn via bepaalde lijnen. Bij het kruisen van Brown Swiss met andere rassen speelt dit probleem niet, aangezien de beschreven afwijkingen allen recessief overerven. Als er toch doorgekruist gaat worden na gebruik van dragerstieren is het verstandig op de hoogte te zijn van een en ander onderstaande afwijkingen zijn alle aandoeningen die bij kalveren en pinken bekend zijn.

SMA
Spinal Muscular Atropphy (SMA) vererft recessief, dus kan alleen tot uiting komen als vader en moeder allebei drager zijn. De kans op een SMA kalf is dan 25%. De verschijnselen beginnen op een leeftijd van 2 tot 6 weken.Het kalf begint slap in de achterhand te worden, en heeft uiteindelijk moeite met opstaan. In korte tijd zal het niet meer in staat zijn op te staan. Genezing is niet mogelijk, en het dier zal sterven door gebrek aan beweging. Stieren die drager zijn van SMA worden aangeduid met "(M)" achter hun naam. In Duitsland is een laboratorium test beschikbaar. Veelgebruikte Amerikaanse bloedlijnen waar SMA veel in voorkomt zijn Jetway en Proud Matthew. Wij adviseren een dochter van een SMA drager niet te paren met een andere SMA drager. Als een stier dragers in de pedigree heeft, maar vrij is getest staat er TM* achter de naam.

SDM
Spinal Dysmyelination (SDM) is een vrij recent aangetroffen gebrek. Het heeft wat weg van SMA, doordat het ook bij kalveren voorkomt en tevens recessief overerft. SDM begint echter al direct vanaf de geboorte. Het kalf kan niet staan na de geboorte, en zal spastische bewegingen maken met de achterbenen, ondanks dat het dier wel alert en fit is. Er zijn op dit moment te weinig gegevens om de stieren te identificeren als drager van het gebrek.

WEAVER SYNDROOM
BPDME (Bovine Progressive Degenerative Myeloencephalopathy) of Wevaer Syndroom is een genetische afwijking die reeds lange tijd bekend is. Het is de economisch ergste vorm, aangezien het dier de verschijnselen pas op 5 tot 8 maanden begint te vertonen. Ook bij Weaver wordt het dier slap in de achterhand, waarna het later niet meer op zal kunnen staan. Weaver wordt in de naam van een drager aangeduid met "(W)". Een vrij geteste dier met "(TW)".

SAA
Syndroom van Arachnomelia en Arthrogryposis of Spiderleg: Spinnepoot ( SAA), wordt gesignaleerd bij kalveren tijdens of na geboorte. Meestal is het kalf al dood of sterft tijdens de geboorte. Een kalf wat met SAA geboren wordt heeft skelet en spier afwijkingen. In de VS zijn slechts twee gevallen bekend, en meer in Europa, door gebruik van de stier Betta Vue DQ ET. Stieren waarvan bekend is dat ze drager zijn van SAA, worden aangeduid met een "(A)" achter hun officiële naam. Als de stier vrij is getest dan staat er TA*.