Home > Nieuws overzicht
 
   
 Gerelateerde links

 Laatste 5 nieuws items
 
19-08-2010 | Fokwaardeschatting Brown Swiss aug 2010

De nieuwe fokwaarden zijn online.

D
eze draai debuteerden in Duitsland diverse zonen van Payoff ( Emory Prelude x Collection). De Amerikaan vererft hoog eiwit bij een goede melkbaarheid.

Een van zijn beste nieuwe zonen is Payssli (Payoff x Hussli x Even), van wie we in Buchloe al een zeer aansprekende,  jeugdige dochtergroep zagen. Met name de uiers imponeerden, terwijl de kruizen toen iets vlak waren. Payssli debuteert dankzij een royale 116 dochters met een zeer allround verervingspatroon. Hij kan de beste uiers bevestigen, terwijl de kruisligging meevalt. Zijn dochters zijn groot en beschikken over hoge, vast aangehechte uiers met prima ophangband en de wat dunnere spenen zijn goed geplaatst. Bij een goede melkplas en neutrale gehalten zijn de secundaire kenmerken prima, waaronder 107 melkbaarheid en 112 celgetal.

Payssli dochter

Ook Pazifik is een nieuwe Payoff zoon. Hij debuteert met 63 dochters die hem bij een goede melkplas ruim positief eiwit bezorgen, een goede melkbaarheid, en bijna foutloos exterieur. Zijn dochters hebben ruim ontwikkelde frames met brede hellende kruizen.  De uiers zijn zeer correct, zonder fouten in de onderbalk. Aandachstpunten in zijn vererving zijn celgetal en klauwhoek, terwijl de Pazifik dochters makkelijk worden geboren. Payout is een Payoff x Pat. Ook hij heeft een mooie allround vererving, gebaseerd op nu 47 dochters. Ze zijn iets compacter als de Pazifik dochters en produceren met gemiddeld eiwit en een laag celgetal prima. Ook bij Payout is het uierbeeld foutloos.   

 

Nieuw is ook Moiado zoon Molog, die doorkomt met 38 vaarzen aan de melk. Hij vererft met een solide melkplas zeer hoog eiwit. Zijn dochters zijn compacte dieren met steile benen, goeie klauwen en goed aangehechte uiers. De wat kortere spenen staan achter iets wijder en voor correct.

Molog dochter

Molog dochter

Van de reeds bekende stieren hielden de meesten zich op hun zeer hoge niveau. Prohuvo voert de lijst aan met GZW 135, dankzij hoge cijfers voor zowel productie, fitness als exterieur. De eerste 2e kalfsdochters zitten in zijn fokwaarde en hielden hem voor productie prima op niveau. In persistentie, duurzaamheid en melkbaarheid ging hij licht omhoog. Prohuvo is geschikt voor de zuivere fokkerij en kan ook in de kruising gebruikt worden. Houd rekening met de zwaardere kalveren en minder bespiering.  

Juhus zag met de eerste paar 3e kalfskoeien zijn productie stijgen. Exterieur bleef onveranderd, fitness steeg 1 punt. Juhus vererft prachtig eiwit, maar helaas is zijn sperma zo goed als op.

Vasir is een bijzondere melkstier. Zijn dochters in de 3e lactatie brachten hem weinig verlies in productie, terwijl fitness gemiddeld bleef. De vruchtbaarheid steeg weliswaar iets, maar blijft een aandachtspunt. Vasir fokt verder zeer best ontwikkelde koeien met iets vlakke kruizen en zeer goede uiers en benen.

Prossli is nog altijd de hoogste fitness stier in de Duits Oostenrijkse lijst. Hoewel zijn dochters wat scherper zijn weet Prossli op celgetal, vruchtbaarheid en levensduur goed te scoren. Zijn halfbroer


Prontus heeft zijn eerste 2e kalfsdochters aan de melk en steeg 4 punten GZW door een hogere persistentie, celgetal en duurzaamheid. Prontus vererft een positief eiwit en iets betere melkbaarheid dan Prossli. Prontus dochters zijn gemiddeld van grootte, mooi breed en hebben steil beenwerk met goede klauwen, correcte uiers.  

Juleng bleef zo goed als gelijk. Zijn kalveren worden makkelijk geboren en groeien uit tot grote lange melkoeien met goede uiers.

 

Duitsland kreeg voor het eerst ook  internationale cijfers door van interbull. Zo heeft Vigor nu ook een officiŽle interbull fokwaarde in Duitsland. Hij komt goed door en is in Duitsland een redelijke productie vererver met gemiddelde gehalten. Dankzij zijn zeer goede fitness kenmerken en zeer goed exterieur wordt  Vigor berekend op een RZG van 131. In de VS en Zwitserland zijn de eerste fokstierdochters aan de melk, en die leggen hem voorlopig geen windeieren.  Hij steeg 4 punten in productie en 7 punten in exterieur.


LAATSTE NIEUWS
Datum Titel
14-12-2022 BS fokwaarden december 2022
11-08-2022 Brown Swiss fokwaarden augustus 2022
19-04-2022 200.000 kg voor Brown Swiss koe!
07-04-2022 Brown Swiss fokwaarden april 2022
09-03-2022 Brown Swiss kalveren te koop -- Update 9-3-2022: zijn verkocht!! --
 
Oud(er) nieuws bekijken? Bekijk het Archief >