De nieuwe indexdraai bracht in de Duits Oostenrijkse lijst een nieuwe nummer 1. Patriot is de volle broer van Payssli ( Payoff x Hussli) en zeer beloftevol. Hoewel hij op zowel productie, fitness als exterieur zeer goede eerste cijfers laat zien is nog enige voorzichtigheid geboden. Met nu 40 dochters aan het begin van de eerste lactatie is het te vroeg om hem op de kaart te zetten. Pazifik onderstreepte dat nog maar eens.
Zijn halfbroer Payout deed het beter. Payout heeft een mooie productievererving met goed eiwit en kan bogen een goede melkbaarheid, laag celgetal en positieve dochtervruchtbaarheid. Payout zal ook gesexed beschikbaar komen. Ook Padua lijkt een interessante Payoff zoon met zeer goed eiwit. Hij laat daarbij een torenhoge exterieurvererving zien met vooral zeer goede uiers.
Prohuvo ( Pronto x Hussli) hield zich goed qua productie, hij moest echter wat inleveren op het gezondheidsvlak. Hij combineert echte reen puike eiwitproductie aan een zeer goede melkbaarheid, persistentie en duurzaamheid. Zijn halfbroer Prontus is een mooie allrounder die zich meer en meer in de kijker werkt.
Prossli blijft maar stijgen, nu door een punt winst op productie vlak.
Payssli verbeterde zowel zijn productieaanleg als zijn fitnesscijfers. Hij heeft dit jaar liefst 3 x een goede groep getoond, waarbij de prima bouw en de uitstekende uierkwaliteit opvielen.
Vasir en Juleng bleven constant. Ze hadden nog geen nieuwe fokstierdochters. Dat gold wel voor Huray, die een stap terug moest doen. Hij hield zich in productie goed staande, maar moest inleveren op enkele fitnesskenmerken.
De hoogste stier met fokstierdochters heet Etpat (M). Hij kon zich wederom verbeteren en bekeken over de afgelopen jaren is dat wat hij continu heeft gedaan. Zowel op het productievlak als op levensduur en gezondheid heeft hij zich steeds verder omhooggewerkt. Niet voor niets komt hij uit een zeer duurzame familie met hoge levensproducties. Zijn moeder Dana gaf meer dan 100.000 kg melk met gemiddeld 3,81 % eiwit en was een zeer correcte complete koe die 10 keer kalfde en meer dan 13 jaar oud werd . Zijn halfbroer Payout (v. Payoff) maakt ook kans op een plek op de stierenkaart.
Etpat’s beperkte framekenmerken werken misschien wel eerder bevorderend als negatief voor de levensduur van zijn dochters. Zijn Eko index bedraagt 113. Daarbij vererft hij torenhoog eiwit en bovendien een erg goede melkbaarheid, die in Nederland wordt berekend op 101 . Etpat……..warm aanbevolen!
Vigor heeft nu ook de eerste fokstierdochters aan de melk, waaronder ook al enkele in Nederland. Hij kreeg zijn eerste Duitse omgerekende cijfers, die hem aan hele mooie waarden hielpen voor gezondheid, levensduur en exterieur. Ook in productie kan hij prima meekomen. Melkbaarheid lijkt voorlopig nog altijd een aandachtspunt.
Nederlandse Brown Swiss lijst
In de Nederlandse lijst blijven Encore en Even de nummer 1 plek afwisselen. Encore steeg weer flink, en kreeg er weer een aantal nieuwe vaarzen aan de melk bij. Ook Prossli deed, nog altijd met zijn proefstierdochters, goede zaken. Hij steeg boven zijn vader Pronto uit dankzij de 2e en 3e kalfsdochters die flink doorzetten. Als ze zo doorgaan en hun 3e lijst hebben afgesloten kon hun vader wel eens de beste Brown Swiss stier van de Lage Landen worden. De melksnelheid is wel een aandachtspunt, maar toch is geen reden voor afvoer getuige de hoge levensduur en celgetal .
Ook Erlkoenig klimt geleidelijk naar boven. Nog niet door nieuwe dochters, wel door een stijging in levensduur en kg melk.
Etvei kreeg er 20 dochters bij en maakte een grote sprong. Vorige draai was zijn fokwaarde nog een interbull waarde, nu had hij plotsklaps een complete Nederlandse fokwaarde met zowel vaarzen, 2e kalfs èn 3e kalfs dochters erin. Die bezorgden hem gelijk een plus in de melk en levensduur, waardoor Etvei een 35 punten hogere NVI als zijn omgerekende waarde kreeg.
Al met al valt op dat naarmate de Brown Swiss stieren meer Nederlandse dochters in hun derde lactatie erbij krijgen ze flink stijgen in productie. De gemiddelde laatrijpheid van de 21 Brown Swiss stieren met een volledig Nederlandse fokwaarde bedraagt maar liefst 105! Slecht 5 van hen scoren onder de 100 voor dit kenmerk.
|