Home > Nieuws overzicht
 
   
 Gerelateerde links

 Laatste 5 nieuws items
 
16-08-2011 | Brown Swiss fokwaarden augustus 2011

De nieuwe cijfers zijn bijgewerkt op de site.

Een van de eerste Etvei zonen laat in Duitsland van zich horen en komt gelijk bovenaan de lijst binnen: Ettal. Hij is een Etvei  uit Denmark Kobra.  Ettal is daarmee een oudere halfbroer van onze proefstier Viator (v. Vinozak). Hun moeder is een van drie volle zussen die allen de 100.000 kg volmolken.

Ettal Salmone

Etall's oudste dochters zijn aan het eind van hun eerste lactatie. Etall laat een zeer allround beeld zien met zowel een mooie melkvererving als positief eiwit. Daarbij zijn de cijfers voor levensduur, celgetal en melkbaarheid goed.  Ook in het exterieur  heeft hij weinig fouten.  Het zijn grote vaarzen met lange kruizen  en genoeg breedte en inhoud. De uiers zijn iets kort maar wel vast aangehecht, zeer ondiep en goed in balans bij een prima speenplaatsing.  

Ettal Kita


Prohuvo (Pronto x Hussli) handhaaft zich prima met de eerste dochters in de 3e lactatie. Zijn dochters produceren ontzettend hoog eiwit : in de 2e lijst gemiddeld 3,79 % eiwit ! Door een goede vruchtbaarheid  en zeer goede melkbaarheid behaalt Prohuvo tevens een hoge levensduurfokwaarde. Hij fokt gemiddeld grote koeien met iets hoge zitbeenderen, steil maar sterk beenwerk met zeer goede klauwen en hoog en vast aangehechte uiers met goede speenplaatsing. Hij is inmiddels van de topstieren in de lijst een van de betrouwbaarste eiwitverervers.

Payssli  (Payoff x Hussli) hield zich ook goed. Hij ging in dochtervruchtbaarheid  5 punten omhoog (nu 112). Hij fokt naast veel melk en hoge persistentie ook zeer goede uiers. Dat vertaald zich zowel in een zeer laag celgetal als in een prima melkbaarheid.  Zijn dochters kalven bovendien zelf erg makkelijk door hun lange open kruizen.

Vasir heeft nog geen nieuwe dochters in de fokwaarde. Hij is een echte productiestier met daarbij laag celgetal en goede melkbaarheid.  Zijn dochters zijn krachtige koeien met goede uiers en prima benen, die met brede wel wat vlakke kruizen goed stappen op goede klauwen. Aandachstpunten zijn de persistentie en de vruchtbaarheid .  Vasir leeft niet meer, de laatste rietjes zijn nog beschikbaar.

Huray heeft er inmiddels ruim 900 fokstierdochters bij en is de hoogste Duitse stier  met fokstierdochters.  Zowel in kilo’s melk als in de secundaire kenmerken boekte hij een kleine winst. Huray fokt goed gebouwde koeien met goede uiers en sterk beenwerk die veel melkeproduceren.

Ook Vigor hield zich prima staande.  In Nederland hebben er ook diverse gekalfd. Qua melkbaarheid is hij verbeterd en in uiers, benen en secundaire kenmerken is hij een specialist. Zijn dochters zijn weliswaar goed ontwikkeld maar wel fijn gebouwd. 
 

Vigor dochter bij familie Zents
Vigor dochter van Familie Zents


Etpat kreeg er 700 fokstierdochters bij. Hij is nog altijd mr.fitness met hoge cijfers op alle gezondheid-, levensduur-, geboorte- en vruchtbaarheidskenmerken. Bovendien is hij een uitmuntende  eiwitvererver en hebben zijn compacte dochters zeer goede uiers en benen.  Gebruik hem op koeien met voldoende maat en massa. Met grovere open gebouwde Holstein koeien kan hij zeer goed combineren om meer vitaliteit  en hardheid toe te voegen.   In Nederland zijn er al enige tientallen aan de melk. Etpat heeft een zeer goede melkbaarheid en is een prima pinkenstier, wiens dochters zelf ook makkelijk kalven.

Prossli kon zijn verlies in de Nederlandse NVI lijst van vorige draai weer  voor een groot deel goedmaken, hij steeg vooral door zijn hogere levensduurfokwaarde.


Prossli dochter
Prossli dochter familie Zents

De dochters van Payout bevinden zich in de2e lactatie.  Dat zorgde niet voor grote verschuivingen. Payout (v. Payof f)is een halfbroer van Etpat en ook hij combineert een goede uiergezondheid , vruchtbaarheid en levensduur aan prima uiers en benen.  Hij vererft wel  iets meer melk als Etpat,  bij eveneens positief eiwit. Payout is tevens gesekst beschikbaar.LAATSTE NIEUWS
Datum Titel
07-12-2023 BS fokwaarden december 2023
26-07-2023 Duitse Verdi en Jucator aan kop in Italie
14-12-2022 BS fokwaarden december 2022
11-08-2022 Brown Swiss fokwaarden augustus 2022
19-04-2022 200.000 kg voor Brown Swiss koe!
 
Oud(er) nieuws bekijken? Bekijk het Archief >