Home > Nieuws overzicht
 
   
 Gerelateerde links

 Laatste 5 nieuws items
 
20-01-2012 | Fokwaarden draai december 2011

Later dan u van ons gewend bent krijgt u het fokwaardenverslag van de fokwaardendraai brown swiss. Deze werd in Duitsland met grote interesse tegemoet gezien, aangezien het Zuid Duitse rekencentrum is goedgekeurd door ICAR om genomics fokwaarden te berekenen en toe te voegen aan de officiŽle fokwaardeschatting. Hierdoor krijgen ook jongere stieren zonder dochters al cijfers. Spermex en ook GGI Holland zullen deze lijsten apart presenteren, zodat duidelijk is welke stieren betrouwbaar zijn getest en welke alleen op basis van genomics een fokwaarde hebben.

De jonge stieren krijgen al betrouwbaarheden in hun totaal fokwaarden van 64 tot 68 % toegerekend, zodat er veel jonge stieren in de totaallijst opduiken. 

Toch kwam het meest markante nieuws van een hele betrouwbare stier en dat was de sprong van Huray naar 1e plek. Hij is de hoogste stier met dochters in de Duits/ Oostenrijkse lijst. De stijging werd gerealiseerd door inmiddels 2.500 fokstierdochters. Huray heeft weliswaar altijd in de top tien gestaan met zijn proefstierdochters, maar stond nog nooit op de eerste plek. Zijn fokstierdochters brachten hem niet alleen op een hoger niveau voor melkproductie, maar zorgden ook voor nog betere exterieurcijfers. In de 3e lactatie zijn  22 Huray dochters opnieuw ingeschreven en zij zorgden voor een aanzienlijke verbetering in de frames en ook lichte verbeteringen op het vlak van uiers en benen ten op zichte van de eerste lactatie!
                                                 .

Huray wordt in de Duitse lijst gevolgd door Prossli die ook door zijn fokstierdochters winst boekte. Vooral op het vlak van uiergezondheid ging Prossli vooruit: van 114 naar 118. Ook Preset ging erop vooruit door zijn fokstierdochters -  2 punten totaalindex - door met name meer melk.

.

Payssli blijft de hoogste exterieur stier. Met 137 punten totaal en hij 125 voor uier is hij een stier die prachtige uiers vererft doie goed melkbaar en gezond zijn. Ook zijn persistentie is zeer hoog.


Ettal was de belofte van de vorige draai maar moest nu een flink verlies incasseren. Veertien van zijn dochters hebben hun eerste lactatie afgesloten. Het zorgde voor een lagere persistentie dan verwacht. De dochters die na de gegevensverzameling van de draai hun lijst afsloten lijken iets beter, dat zullen we af wachten in april.

Juleng  verloor licht  met zijn fokstierdochters maar is nog altijd een zeer complete pinkenstier.  Zijn halbroer Jubs ligt iets achter op hem maar heft iets beter beenwerk. Jubs is  - net als Payout Ė gesexed beschikbaar. Payout is een halfbroer van Etpat, die nog altijd imponeert met zijn fitness fokwaarden, hoge eiwit en prima uiers en benen.  

 

Andere allrounders als Event en Preferenz hielden zich redelijk tot goed, waarbij Event het ook opvallend goed blijft doen als nummer 1 van Australie.LAATSTE NIEUWS
Datum Titel
14-12-2022 BS fokwaarden december 2022
11-08-2022 Brown Swiss fokwaarden augustus 2022
19-04-2022 200.000 kg voor Brown Swiss koe!
07-04-2022 Brown Swiss fokwaarden april 2022
09-03-2022 Brown Swiss kalveren te koop -- Update 9-3-2022: zijn verkocht!! --
 
Oud(er) nieuws bekijken? Bekijk het Archief >