Home > Nieuws overzicht
 
   
 Gerelateerde links

 Laatste 5 nieuws items
 
22-08-2013 | Fokwaarden augustus 2013
Deze fokwaarden draai betekende wederom goed nieuws voor Huray. Hij steeg in de Nederlandse lijst nogmaals dankzij de tweedekalfs dochters die zeer goed produceren. Huray vererft voor een Brown Swiss stier in Nederland -vooral als men weet dat zijn fokwaarde gecorrrigeerd is voor heterosis- een indrukwekkende hoeveelheid melk.

Hij wordt in de Duitse lijst opgevolgd door Vinold, die een kans op de stierenkaart maakt. Hij is een echt melkkanon met daarbij prima cijfers voor melksnelheid en uiergezondheid. Hij stamt uit de familie van Prossli en wist ondanks de hoge melkvererving zijn uierfokwaarde fors te verbeteren.

Ook Hegall is een echte melkvererver en kan een alternatief zijn. Afgelopen zomer bekeken we in Duitsland 7 dochters die prima konden overtuigen met goede uiers, veel inhoud. Zijn secundaire cijfers zijn nog vooral op genomics gebaseerd, we zien het verloop van zijn levensduur met de bekeken koeien hoopvol tegemoet. Hegall kan een alternatief zijn voor Huray en rekent met positief eiwit om.

Een inmiddels zeer betrouwbare allrounder met ander bloed is Joschka. Veel melk, positief eiwit, positeif in alle gezondheids en levensduurkenmerken maken hem een outcross stier voor breed gebruik. Hij is de hoogste stier voor uiergezondheid en is tevens gesekst beschikbaar!


Als allrounder speelt ook Proteus zich meer en meer in de kijker. Zijn fokstierdochters kalven nu af en de 3e kalfs proefstierdochters zijn een heel eind op weg. Hij steeg maar liefst +4 punten voor fitness. Naast positief eiwit - toepasselijker kan niet met zijn naam - scoort hij zeer goed op levensduur, uier en benen.


Zijn moeder kalfde 6 keer met gemiddeld ruim 11.000 kg en 3,68% eiwit en zijn grootmoeder maar liefst 9 keer met gemiddeld 9.400 kg met 3,77% eiwit. Zijn aAa code is 165. Hij is zodoende een mooie aanvulling in het rijtje van Etpat en Preferenz: op grote hoge en grovere koeien verbetert hij botkwaliteit, klauwen en koten en lenigheid. Op Oman, Addison, Goldwin & Olympic bloed een prima stier voor de 1e kruising.

Wie goede koeien wil, met topexterieur  moet Payssli gebruiken. Hij is en blijft de hoogste uierstier beschikbaar onder de Brown Swiss topstieren (Interbull 106)

Eindelijk waren er deze draai Nederlandse cijfers voor Preferenz. De stier had bij ons al het volle vertrouwen met zijn goede secundaire cijfers en de alternatieve aAa code 156342. Nu hij meer fokstierdochters krijgt blijkt het vertrouwen gegrond en bezorgen zijn Nederlandse dochters hem een stijging in productie en zag hij zelfs in Duitsland zijn exterieur spectaculair stijgen. De laatste rietjes bevinden zich echter in Nederland.........op is op!

Ook levensduur vererver Etpat is bijna op. Hij hield zich goed, terwijl zijn grote golf dochters in Nederland nog moet komen. Etpat staat synoniem voor levensduur met hoog eiwit. Hij staat garant voor compacte koeien met beste benen en uiers met zeer laag celgetal. 

Good old Encore wist postuum met 50 extra fokstierdochters erbij nog wat te stijgen en is samen met Prossli de hoogste in Nederland getestte stier.

Event kreeg er ruim 200 Nederlandse dochters bij en wist dat om te zetten in winst. Zeer hoge gehalten maken hem geliefd. Helaas is Event niet meer beschikbaar. Wel beschikbaar en ook zeer geschikt voor de kruising met Holsteins is Etall. Hij heeft zeer goede geboorte en afkalfeigenschappen en scoort voor levensduur, eiwit en celgetal ruim positief.

Juleng wist in levensduur kenmerken wat te stijgen in Nederland, maar moest wat melk prijsgeven. De pinkenstier met erg goede uiers heeft in Nederland nu 44 dochters aan de melk en realiseert ruim positief eiwit (+0,10).

Deze draai waren er ook eerste dochters voor Huck, die ook in Nederland is meegetest. Met Hucos x Huray x Vinikt x Stor heeft hij een echte Duitse afstamming. Zijn moeder Mona is inmiddels 7e kalfs en produceert 3,76% eiwit gemiddeld.


Nieuw beschikbaar is Klinkert Genesis Victor, geboren bij  fam. Jannes Peeters in Nederland. De dochters van deze Prontobroer van Vigor staan in Spanje, waardoor zij niet in de interbullfokwaarden meegaan. Victor is een sterke, rond gebouwde stier met aAa 654123. Op wat te fijne scherpe Holsteins een goede keuze, maar ook op iets te scherp gebleven Zweeds Roodbonten past hij perfect.

Hieronder de foto van Victor,


LAATSTE NIEUWS
Datum Titel
07-12-2023 BS fokwaarden december 2023
26-07-2023 Duitse Verdi en Jucator aan kop in Italie
14-12-2022 BS fokwaarden december 2022
11-08-2022 Brown Swiss fokwaarden augustus 2022
19-04-2022 200.000 kg voor Brown Swiss koe!
 
Oud(er) nieuws bekijken? Bekijk het Archief >