Home > Nieuws overzicht
 
   
 Gerelateerde links

 Laatste 5 nieuws items
 
14-10-2013 | Jubileum keuring AHG met dochtergroepen
Afgelopen weekend vond de jubileumkeuring van het Allgauer Herdebuch Gesellschaft (AHG) plaats. De Zuid-Duitse fokkers gaven weer een fantastisch visite kaartje af met hun Brown Swiss koeien. Met imponerende oude koeien - rubrieken vol koeien die 7 tot 10 keer gekalfd hadden! - onderstreepten de Duitse Brown Swiss fokkers dat hun koeien langer meegaan dan welk ras ook. 

De jubileum keuring werd georganiseerd ter ere van het 120 jarig bestaan van het stamboek.  Begonnen werd op zaterdag met een voorbrengwedstrijd voor de jeugd gevolgd door een pinkenkeuring voor jongeren. Twee van de vier 1A prijzen waren er daar voor Payssli dochters en kampioene oudere pinken werd een Payssli dochter van Johan Ostenried:Aansluitend werd een 3 tal dochtergroepen getoond van Huck, Jusuv en Vasir.

Huck (een Hucos zoon uit de inmiddels 6e kalfs Huray proefperiodedochter Mona) heeft nog slechts een beperkt aantal proefstierdochters aan de melk. Toch kon een zeer symphatieke uniforme groep worden samengesteld. De iets oudmelkte vaarzen gaven een zeer krachtige indruk. Ze bezaten een goede diepe voorhand, prima bovenbouw, hellende kruizen met centrale draaiers en een ruime conditie. Ook de steile benen waren sterk, parallel en bezaten goede klauwen. De Huck dochters hadden lang aangehechte kwaliteits uiers. Op papier zijn de spenen erg dun maar dit was niet merkbaar aan de groep. De speenplaatsing was prima, de ophangband goed zichtbaar en de achteruierhoogte gemiddeld. Een klein aandachtspunt bij de Huck dochters is de uierbalans. Huck lijkt met zijn niet al te grote dochters geschikt voor op fijne melktypische Holstein koeien met weinig kracht en conditie. Hij is in Nederland ook als proefstier in gezet.

Huck

Vasir liet uit de deelnemende showkoeien een zeer indrukwekkende uniforme groep zien. De Vasir dochters zijn als vaars nog wat rauw maar beschikken over veel kracht, goede welving en brede lange en iets vlakke kruizen. De benen zijn sterk en de uiers zeer aansprekend in kwaliteit, lengte en aanhechting. De groep kon zeer goed overtuigen en tijdens de keuring vielen de goede Vasir dochters in de middenklasse en bij de vaarzen dan ook echt op.

De groep van Jusuv werd voorafgegaan door de 5e kalfs proefperiode dochter Uschi en bestond verder uit 3 vaarzen en 2 tweede kalfs dieren uit de fokperiode. De Jusuv dochter bezaten goed ontwikkelde, lange diepe typische frames met melkopdruk en genoeg breedte. De kruizen waren voorzien van goed geplaatste draaiers en de bovenbouw was nogal beter als op papier. Jusuv fokt daarnaast hele goede benen met iets meer kromming maar met prima klauwen.  De Jusuv dochters bezaten productieve soepele uiers met gemiddelde diepte die van achteren goed zijn aangehecht met goede ophangband. De vooruiers zijn weliswaar lang maar konden soms iets vaster aangehecht aan de buikwand.