Home > Nieuws overzicht
 
   
 Gerelateerde links

 Laatste 5 nieuws items
 
03-04-2014 | Brown Swiss fokwaarden april 2014
De nieuwste fokwaarden Brown Swiss staan online!

Bekijk de nieuwe fokwaarden

De nieuwe fokwaardendraai betekende voor diverse genomic stieren een debuut met dochters.

Zo neemt HARLEY met  60 jonge dochters de leiding over van zijn vader HURAY. Hoewel hij wel wat van zijn hoge genomic cijfers inleverde, steeg hij fors voor kilo's melk: nu +1.342 kg. Er zijn nu 37 dochters ingeschreven en in zijn exterieurpatroon is de ontwikkeling prima, hij geeft steil beenwerk met iets meer bot en goede klauwen. Hij fokt lang en breed aangehechte uiers met goede speenplaatsing en vlotte melkbaarheid.

Harley Beatrice

Zijn vader HURAY volgt op nummer 2 en hij steeg in de Nederlandse NVI lijst met + 22 punten. De Huray dochters groeien goed door en blijven hun productie per lactatie verbeteren. Met nu  +888 kg melk op NL roodbontbasis komt Huray uit op 275 NVI en daarmee is hij alle roodbonte stieren wereldwijd de baas. Daarbij  vermeldt dat hij zelfs nog gecorrigeerd wordt voor heterosis! Eind maart hebben we op de ki Huray zelf in levende lijve gezien op 11,5 jarige leeftijd. Hij ziet er nog geweldig vitaal uit maar zijn leeftijd heeft wel invloed op zijn sperma productie. De vraag is nog steeds ongekend hoog en zodoende is er een  wachtlijst.

Wie toch snel Huray genen wil kan naast HARLEY ook zijn zonen HARDROCK of HACKER nemen. Beide lieten in Kempten op de Natioanle Brown Swiss show een goede groep zien. HARDROCK fokt goed gebouwde koeien met een prima productie en heeft ook voor de secundaire kenmerken louter positieve cijfers.

HACKER
vererft gemiddeld ontwikkelde vaarzen met diepe voorhand, hellende kruizen en goed beenwerk. Hacker is geschikt voor pinken en heeft eveneens prima secundaire kenmerken.  Een ideale stier om in te zetten als kruisingsstier. Hacker is tevens gesekst beschikbaar.

ZEPHIR is een van de allerhoogste eiwitverervers van de Brown Swiss lijsten. Hij vererft tevens een zeer goede melkbaarheid en goed aangehechte uiers en beenwerk met sterke koten en hoge klauwen. Zephir is tevens gesekst leverbaar. 

Wie apart exterieur wil met een afwijkende afstamming kiest voor SOLARIS. Hij fokt veel breedte en  veel capaciteit, hele beste kruizen en foutloze uiers en benen.

PROTEUS bleef zeer stabiel. Hij vererft zeer goede benen en scoort hoog voor levensduur. Ook eiwit, melkbaarheid en uierkenmerken zijn positief.

Een zeer goede allrounder is ook JOSCHKA. Bij een zeer laag celgetal vererft positief eiwit en prima vast aangehechte uiers.

De meest complete ETPAT zoon is EPO. Hij is goed in alles waar Brown Swiss sterk in is: eiwit %, beenwerk en celgetal. Bovendien is zijn levensduur fokwaarde zeer hoog en zijn dochters zijn zeer vruchtbaar. In de kruising met melkrijke Holsteins is Epo een zeer goede keuze.  

Ook PRESET is een goede keus om eiwit en benen te verbeteren. De grote Preset dochters hebben daarbij lange hellende kruizen en steil beenwerk met enorm beste koten en klauwen.

Voor gebruik op pinken komen HEGALL, JUSUV, JULENG en ETTAL in aanmerking. Hegall is van hen een zeer hoge productiestier, Ettal en Jusuv combineren een bovengemiddelde  productie aan goede levensduurkenmerken.

PROSSLI bezet inmiddels de 4e plek in de Nederlandse lijst.

 LAATSTE NIEUWS
Datum Titel
14-12-2022 BS fokwaarden december 2022
11-08-2022 Brown Swiss fokwaarden augustus 2022
19-04-2022 200.000 kg voor Brown Swiss koe!
07-04-2022 Brown Swiss fokwaarden april 2022
09-03-2022 Brown Swiss kalveren te koop -- Update 9-3-2022: zijn verkocht!! --
 
Oud(er) nieuws bekijken? Bekijk het Archief >