Home > Nieuws overzicht
 
   
 Gerelateerde links

 Laatste 5 nieuws items
 
02-04-2008 | Prossli nieuwe nummer 1 in Duitsland

De fokwaardeschatting van april bracht Prossli op nummer 1 in de Duits Oostenrijkse lijst. Voor GGI Holland uniek, want Prossli is ook in Nederland ingezet als proefstier. Hoewel deze nog niet in de fokwaarde verwerkt zijn, komen er binnenkort dus al dochters van de nieuwe nummer 1 van Duitsland aan de melk in Nederland! Prossli voert de lijst aan gevolgd door oudgediende Hucos, die wederom weer wat won in zijn fitness fokwaarden.

 

Duitsland kende een basisaanpassing deze draai en ook werd de correctie voor exterieur niveau van bedrijfsgenoten anders berekend. Dit betekende voor sommige stieren een kleine winst, sommigen gingen er iets op achteruit, zoals Husir die voor exterieur wat moest inleveren.

 

De nieuwe lijstaanvoerder Prossli is een zoon van Hussli dochter Goldfee die enige tijd de hoogste indexkoe van Duitsland was. Gelet op zijn nog wat lagere betrouwbaarheid is het mogelijk dat er nog wat wijzigt in de komende draai. Echter zijn cijfers zijn zeer compleet en hij laat nergens grote steken vallen. Het is een stier met veel melk, positief eiwit en hij kan bogen op goede cijfers voor uier, benen en celgetal. Ook de melkbaarheid is dik in orde. Prossli s proefstierdochter Ulla had al een rubriekszege op de RBW show dit jaar. Van Prossli zal bovendien een dochtergroep gepresenteerd worden in Buchloe op de nationale show. Gelet op zijn absolute cijfers zou de melk iets lager uit kunnen vallen maar zal het eiwit gehalte nog wat kunnen stijgen. Prossli lijkt tevens makkelijke geboorten te geven. Prossli is naast Nederland ook verkocht in Australie.

 

Huray was de nieuwkomer van de vorige draai en hij heeft het deze draai uitstekend gedaan. Hij verbeterde zijn exterieurfokwaarden enorm. Zijn 74 gekeurde dochters brachten gem. op 125 beenwerk en 117 voor uier. Huray maakte eind vorig jaar indruk met een goede groep dochters die op de bedrijven werden bekeken. Huray verbeterde tevens zijn melkvererving. Voor melkbaarheid zit hij op het rasgemiddelde.

 

Een nieuwe stier deze draai is Preferenz. Hij is een President zoon uit een docdochter van Vineb. Hij combineert voldoende melk met goede gehalten en een mooie vet eiwit verhouding. Zijn dochters zijn gemiddeld qua grootte, hebben goed beenwerk en hebben goed aangehechte uiers, met wat minder zichtbare ophangband. Net als bij alle andere president zonen zullen we hem even afwachten, aangezien de verwachtingswaarden hoog liggen. Van hen zijn Preset, Prepav, Pretoria en Presold stieren om in de gaten te houden

 

Een andere nieuwkomer deze draai is Juwel. Hij is een vroege Jublend zoon uit een hoogproductieve Hussli moeder. Hoewel zijn dochters niet zo groot zijn maken ze indruk met hun hoog aangechte uiers en lange vooruiers. De productie is goed en de gehalten zijn extreem hoog. Melksnelheid en geboortegemak zijn aandachtspunten. In augustus zullen meer Jublend zonen laten zien wat ze waard zijn.

 

Viter, een Vido zoon uit Jupiter Lava bleef goed op niveau met 122 totaalfokwaarde en is een allround stier zonder grove fouten.  

 

Husjet steeg verassend in melkvererving. In uier en benen moest hij vanwege de nieuw correctie wat toegeven, maar blijft redelijk goed in deze kenmerken.

 

Etvei  en Vinner kregen beide voor het eerst fokstierdochters in hun fokwaarde. Voor Etvei veranderde er niet veel, Vinner verloor wat melk en moest iets van zijn uierwinst inleveren, maar hij blijft een van de meest geschikte stieren om mee te kruisen.

 

Event en Egiz bleven constant. Polvin steeg 3 punten door betere productie en betere fitness cijfers.LAATSTE NIEUWS
Datum Titel
14-12-2022 BS fokwaarden december 2022
11-08-2022 Brown Swiss fokwaarden augustus 2022
19-04-2022 200.000 kg voor Brown Swiss koe!
07-04-2022 Brown Swiss fokwaarden april 2022
09-03-2022 Brown Swiss kalveren te koop -- Update 9-3-2022: zijn verkocht!! --
 
Oud(er) nieuws bekijken? Bekijk het Archief >