Home > Nieuws overzicht
 
   
 Gerelateerde links

 Laatste 5 nieuws items
 
08-04-2009 | Juhus en Encore nieuwe lijstaanvoerders

Met de april '09 fokwaardendraai kwam Juhus bovenaan de Duits/ Oostenrijkse lijst.  Juhus is een Juvin uit Hussli dochter Ricky, die reeds 6 keer kalfde en een gemiddelde noteert van maarliefst 3,80 % eiwit!  Juhus vererft een mooie plas melk, goede gehalten met daarbij goede melkbaarheid en laag celgetal. In het exterieur met goede ontwikkeling en breedtematen vallen met name de zeer correcte uiers en de goede benen op.

Huray ontwikkelde zich positief in persistentie en duurzaamheid, en ook Vasir, Prossli, Husjet, Juwel en Preferenz hielden zich allen goed.

Etvei  kreeg er 2.000 dochters bij, wat hem wat melk kostte.  Zijn Nederlandse NVI met de eerste 38 dochters, ontwikkelde zich wel positief door winst in exterieur en levensduur. In die Nederlandse lijst valt Encore buitengewoon op: hij zette zijn stijging van de vorige draai door. Door winst in zowel productie, exterieur als levensduur is hij de nieuwe lijstaanvoerder. Ook de Jublend dochters wisten in de 3e lactatie de productie flink op te voeren ( van -298 kg naar + 318 kg!) + , en zo steeg Jublend fors in productie.  Beide stieren laten zo een mooie laatrijpheid zien die zo specifiek is voor het Brown Swiss ras. Hucos zakte iets in productie, maar won een punt in uiers. Zijn fokwaarde is nog steeds hoofdzakelijk op de vele buitenlandse dochters gebaseerd. Erlkoenig verbeterde zijn productie en exterieur licht en blijft een beste allrounder (die ook nog eens scherp geprijsd is). Ook zijn 2e en 3e kalfsdochters in Nederland maken met hun persistentie en laatrijpheid reclame voor het ras. Hoewel Etpat wat NVI moest inleveren kwam dat voornamelijk door zijn slecht te verklaren stijging in januari op Nederlandse basis, waarschijnlijk door afstammingsinformatie. 

Nieuwkomers in de lijst die het volgen waard zijn: Jockl, Prostar en Proteus. Laatste 2 zijn Pronto zonen en daarmee halfbroers van Prossli. Hoewel ze zich minder onderscheiden in de gehalten, hebben ze beide veel melk, goede fitnesskenmerken en - bij gemiddelde frames  -goede uiers en beste benen. 

Jockl is een Juvin zoon uit Siray dochter Gabi en vererft grote brede frames met goede bovenbouw, goede benen en correcte uiers met ophangband als aandachtspunt. Zijn productie is een mooi combinatie van veel melk en torenhoog eiwit, af te wachten is hoe de persistentie zich ontwikkeld.  Melkbaarheid is zeer hoog ( 124 deu. 107 Ned), celgetal is daarbij laag!

KLIK HIER VOOR DE DUITSE FOKWAARDEN

 LAATSTE NIEUWS
Datum Titel
14-12-2022 BS fokwaarden december 2022
11-08-2022 Brown Swiss fokwaarden augustus 2022
19-04-2022 200.000 kg voor Brown Swiss koe!
07-04-2022 Brown Swiss fokwaarden april 2022
09-03-2022 Brown Swiss kalveren te koop -- Update 9-3-2022: zijn verkocht!! --
 
Oud(er) nieuws bekijken? Bekijk het Archief >