Home > Nieuws overzicht
 
   
 Gerelateerde links

 Laatste 5 nieuws items
 
28-05-2007 | Fokwaarde schatting Duitsland mei 2007

Veel Duitse topstieren hebben inmiddels in meerdere landen, waaronder Nederland, hun goede cijfers bevestigd met fokperiode dochters. Het vertrouwen in de Duitse fokwaarden en de allround Brown Swiss koe uit Zuid Duitsland wordt zo verder versterkt.

 

De Duitse cijfers werden gepubliceerd met kleine aanpassingen in de basis      (-0,7 totaal index, -0,6 productieindex). Enkele interessante nieuwkomers meldden zich.

Husjet is de hoogste nieuwkomer en nam gelijk de nummer 1 positie in beslag. Husjet is een Hussli zoon uit Jethway Famos van Herbert Babel uit Wald. Achter  Famos staat Vinos dochter Fuchsi. Deze familie staat bekend om haar hoge eiwit gehalten. Husjet is een complete allround stier  met een mooie plas melk en goede gehalten. Exterieur is goed, net als de fitness kenmerken. Zin dochters zijn  gemiddeld grote koeien met droge hakken, sterke verzenen en hoge klauwen.  Hij geeft verder goede brede achteruiers. Typisch voor een Hussli zoon zijn de iets ruimere uiers met een maar gemiddelde ophangband. Achterspeenplatsing is zodoende ook een aandachtspunt.   


Husir kon zijn cijfers goed op peil houden. Een klein verlies in melk van Ė 80 kg werd gecompenseerd door hogere gehalten en hogere duurzaamheid. Husir geeft functionele hoogproductieve koeien met correct beenwerk en goed aangehechte, vlot melkende uiers. Ook Emerog lijkt een interessante nieuwkomer. Emerog (Emerald x Vogue) toont een perfect lineair beeld. Zijn dochters zijn bovengemiddelde vaarzen met brede voorhand en een open rib. Ze gaan over gezond sterk beenwerk en hebben goed aangehechte uiers. Enkel de speenlengte is wat korter. Zijn gezondheidskenmerken lijken allemaal goed en de combinatie van snel melken en laag celgetal is zeer gunstig. Bovendien is hij geschikt voor gebruik op pinken. Helaas is er slechts beperkt sperma beschikbaar: Emerog leeft namelijk niet meer. Egoist, de andere Emerald zoon, verloor flink in de melkproductie door een lagere persistentie. Zijn levensduur ging wel omhoog. Hij kan het best gebruikt worden op hoogproductieve koeien om hoogtemaat, capaciteit, beenwerk en uieraanhechting te verbeteren. Zijn halfbroer  Emerup ging juist omhoog in productie.


Etvei heeft nu wereldwijd jongvee rondlopen dat vooralsnog voor tevreden veehouders zorgt, mede door de goede groei en ontwikkeling. Zijn proefperiode dochters zitten nu in de derde lactatie en verhoogden zijn duurzaamheid. Etvei lijkt die kwaliteit van zijn overgrootmoeder Edel (> 140.000 kg melk) geŽrfd te hebben. Jublend heeft nu meer dan 4000 dochters in zijn index en hij steeg nog een beetje in de melk. In meerdere landen (ook in Nederland) onderstreept hij moeiteloos zijn kwaliteiten als uierverbeteraar. Egiz verloor 2 punten totaalfokwaarde zonder echt ergens hard in gezakt te zijn. Hij biedt nog steeds een uitgebalanceerd verervingsbeeld. Hucos steeg 2 punten in duurzaamheid en blijft daarmee een echte gezondheidsspecialist.

Vinner bleef zeer goed op niveau. Zijn dochters in de derde lactatie blijken hun uiers goed boven de hak te houden, zodat de wat zwakkere ophangband niet een groot probleem lijkt bij gericht gebruik. Vinner geeft daarentegen veel kracht en goede benen. Zijn dochters behaalden in hun tweede lactatie een gemiddelde van  7.000 kg melk met 3,72% eiwit. Denpro verloor wat in persistentie en duurzaamheid maar behoudt zijn goede exterieur cijfers.

Achet klom nog wat omhoog in de toplijst en biedt een alternatieve bloedvoering met Ace x Prophet x Husum. Zijn dochters zijn zeer persistent (124) en duurzaam (112). Daarbij heeft hij een complete onderbalk. Event verraste met iets meer melk en een sterke verbetering van zijn uiergezondheid (+7 naar 109). Event is de nummer 1 stier in AustraliŽ, waar hij is meegetest.LAATSTE NIEUWS
Datum Titel
11-08-2022 Brown Swiss fokwaarden augustus 2022
19-04-2022 200.000 kg voor Brown Swiss koe!
07-04-2022 Brown Swiss fokwaarden april 2022
09-03-2022 Brown Swiss kalveren te koop -- Update 9-3-2022: zijn verkocht!! --
09-12-2021 Brown Swiss fokwaarden december 2021
 
Oud(er) nieuws bekijken? Bekijk het Archief >