Home > Nieuws overzicht
 
   
 Gerelateerde links

 Laatste 5 nieuws items
 
21-08-2012 | Indexdraai augustus 2012

In Nederland hebben we Epke, Duitsland heeft Huray! Nadat hij op de NRM al kon overtuigen zette Huray een week na de Olympische Spelen ook weer een unieke prestatie neer.

Huray is de enige Brown Swiss stier die op Nederlandse roodbontbasis een positieve melkvererving (+416 kg!) weet te noteren met zijn Nederlandse dochters. Zijn fokstierdochters doen het dan ook geweldig en hielpen hem aan een forse productiestijging. Ook uiergezondheid (103) en dochtervruchtbaarheid (107) zijn ruim positief en de eerste levensduur fokwaarde van +353 LVD komt goed overeen met de gunstige cijfers in Duitsland. Daar steeg hij, afgezien van de basis aanpassing van      -0,3 punten totaalindex en -0,1 melkindex en -3 punten in zijn totaal fokwaarde. De stijging dankt hij aan een forse stijging in dochtervruchtbaarheid (+4), uiergezondheid (+3) en levensduur (+5). Huray is een allround atleet die al jaren op Olympisch topniveau presteert en nu kunnen we gerust zeggen:  Hij staat !
Een kleine opmerking moet wel gemaakt worden; door de wereldwijde grote vraag kan het zijn dat er beperkingen met leveringen zijn.


Huray groep NRM

 

Naast Huray waren er meer stieren die het goed deden in hun fokperiode. Ook Encore steeg boven zichzelf uit. Hij wist nog een flinke winst te boeken dankzij een aantal nieuw dochters die hielpen aan een plus in productie čn levensduur. Dankzij zijn hoge gehalten is Encore de Brown Swiss stier met de hoogste Inet in Nederland. (+110). Preferenz heeft nog geen Nederlandse cijfers, maar verbeterde dankzij winst in levensduur en productie toch een punt GZW

 

Prossli en Erlkoenig stegen licht, net als Etvei, Hucos en Aytra. Prossli blijft de hoogste stier voor levensduur in de Duitse lijst.

 

Juhus, Event en Etpat bleven eveneens netjes op niveau.


Payssli verloor wat in zijn gezondheidskenmerken maar is daarin nog steeds een royale verbeteraar. Ook is hij nog altijd de nummer 1 exterieur stier in Duitsland.

Juleng moest de winst in productie van vorige draai weer inleveren maar wist met extra 36 gekeurde dochters zijn exterieur flink op te schroeven:+1 Frame, +13 kruisbouw en +3 beenwerk. Zijn dochtergroep maakte in Buchloe indruk met hun schitterende uiers en hij is een goede pinkenstier. Payssli en Juleng komen beide (wederom) gesekst beschikbaar!

 

De hoogste nieuwkomer in Duitsland is Joschka. Hij is een zoon van Jufast uit Nofak dochter Ribana, een vitale 7e kalfs koe met hoge gehalten. (Op de foto met haar netgeboren Padua stierkalf). De outcross afstamming beloofd goede gezondheidseigenschappen en Joschka stelt met 122 voor Fitness niet teleur. Zijn dochters zijn gemiddeld grote vaarzen met correct beenwerk en solide functionele uiers met laag celgetal. Joschka is een interssante stier voor gebuik op de F1 en debuteert verrassend op de 2e plek in de indexlijst. Hij steeg met zijn eerste 40 dochters maar liefst 6 GZW punten t.o.v. zijn genomicsfokwaarden. Joschka komt beschikbaar maar met zijn nog lage betrouwbaarheid is voorzichtigheid geboden.

Nofak Ribana

 

Nieuw in de Duitse lijst zijn o.a. een aantal Zeus en Egiz zonen. Ze lijken zeker interessant maar hebben nog wat weinig dochters om een betrouwbaar oordeel te vellen. We wachten hun ontwikkeling af. Een van hen is Zerberus, een Zeus dochter uit oud Nationaal Kampioene Vinozak Diva. Hij kan een interessante stier worden maar heeft nog slecht 17 dochters aan de melk waarvan er nog geen een van gekeurd is.

 

Egstar en Egling zijn twee Egiz zonen die het volgen waard zijn.

Ook van Etpat komen de eerste zonen. Eiger heeft mede dankzij moedersvader General meer ontwikkeling en breedte te bieden dan zijn vader met een mooie productie fokwaarde.

 

Preset won een beetje in productie en fitness en heeft zeer goede cijfers voor beenwerk en eiwitgehalte. Zijn dochters zijn royaal ontwikkeld en hebben lange kruizen. De extra ontwikkeling heeft geen negatief effect op de levensduur (111).

In het gesekste aanbod komen naast Payout en Jubs ook Juleng en Payssli beschikbaar.  

Het aanbod gesekst sperma wordt aangevuld met een aantal jonge stieren:

-       Eudego:            Emerup x Diego

-       Jaguar:             Juleng x Huray

-       Julius:              Juhus x Huchen

-       Planet:             Prohuvo x Zeus

-       Vapiano:          Vasir x Payoff

-       Vanpari :          Vasir x Etpat

-       Voice:              Vigor x ConveyerLAATSTE NIEUWS
Datum Titel
11-08-2022 Brown Swiss fokwaarden augustus 2022
19-04-2022 200.000 kg voor Brown Swiss koe!
07-04-2022 Brown Swiss fokwaarden april 2022
09-03-2022 Brown Swiss kalveren te koop -- Update 9-3-2022: zijn verkocht!! --
09-12-2021 Brown Swiss fokwaarden december 2021
 
Oud(er) nieuws bekijken? Bekijk het Archief >