Home > Nieuws overzicht
 
   
 Gerelateerde links

 Laatste 5 nieuws items
 
18-04-2013 | Fokwaardeschatting april 2013

In de Duitse lijst blijven vooral de oudgedienden aan kop.  Huray en Etpat zijn  met vele fokstierdochters nog steeds de toonaangevende stieren. Ook in Zwisterland, Italie en Frankrijk voert Huray de lijsten met dochtergeteste stieren aan. Hij is inmiddels wat beter beschikbaar.

Etpat is en blijft de Brown Swiss stier voor op te grote Holstein koeien. Hij fokt compacte fijne koeien met zeer beste benen, gezonde uiers en hoog eiwit. Voor Etpat geldt: zo lang de voorraad strekt. In de interbullijst is Prohuvo nog altijd oppermachtig. Hij verhoogde zijn levensduur en imponeert met +0,20 eiwit.

 Van de “ nieuwe “ lichting fokstieren van de afgelopen draaien blijft Joschka het erg goed doen. In persistentie steeg hij wederom  waardoor zijn productie fokwaarde vanaf 2011 continu is gestegen. Hij heeft daarbij een interessante andere bloedvoering en komt uit een eerlijke, degelijke koefamilie. Zijn moeder bracht tot dusver 7 jaar lang elk jaar een kalf. Secundaire kenmerken als vruchtbaarheid, celgetal en levensduur zijn dan ook  zeer goed verankerd en daarmee heeft Joschka het volste vertrouwen.  

Ondanks weinige hoge nieuwkomers zorgde Vidon (Vinner x Gordon) voor spektakel. Hij steeg door naar de 2e plek in de Duitse  de lijst en stond tot dusver  nog niet zo in de belangstelling. Dankzij zijn 3e kalfsdochters steeg hij flink deze draai in levensduur čn persistentie. Hoewel hij op papier niet direct aansprekende uiers vererft als vaars, houden ze zich blijkelijk prima en wist Vidon  zijn celgetal fokwaarde steeds te verhogen . Ook zijn vader Vinner gaf als vaars normale maar zeer duurzame gezonde uiers. Vidon’s moeder kalfde bovendien 8 keer terwijl zijn grootmoeder 10 lactaties volbracht!  Hij vererft daarnaast mooi hoog eiwit.  Een prima correctiestier voor op goed geuierde holsteins om eiwit en fitness te corrigeren.

Etall hield zich met 3e kalfs dochters zeer goed staande. Zijn moeder en haar volle zus hebben beide 100.000 kg gehaald, hun moeder kalfde 5 keer en hun grootmoeder kalfde maar liefst 12 keer! Ettal vererft een zeer hoge levensduur met mooie gehalten.

Payssli heeft de eerste fokstierdochters aan de melk. Hij blijft  een van de beste exterieurstieren binnen het ras met een aansprekende productie. Ook op secundair vlak is er niets op hem aan te merken. Een allrounder!

Prossli  heeft de eerste fokstierdochters aan de melk en kon daarmee een kleine sprong voorwaarts maken in de lijst.  Ook Preferenz houdt zich bij steeds meer dochters zeer goed staande. Hetzelfde geldt voor Event. Hij steeg royaal in productie. Helaas zijn de voorraden van Preferenz en Event zo goed als op. 
LAATSTE NIEUWS
Datum Titel
11-08-2022 Brown Swiss fokwaarden augustus 2022
19-04-2022 200.000 kg voor Brown Swiss koe!
07-04-2022 Brown Swiss fokwaarden april 2022
09-03-2022 Brown Swiss kalveren te koop -- Update 9-3-2022: zijn verkocht!! --
09-12-2021 Brown Swiss fokwaarden december 2021
 
Oud(er) nieuws bekijken? Bekijk het Archief >