Home > Nieuws overzicht
 
   
 Gerelateerde links

 Laatste 5 nieuws items
 
06-04-2017 | Brown Swiss fokwaarden april 2017

De fokwaarden bij de Brown Swiss stieren zijn geactualiseerd.

Bekijk hier de complete Spermex Brown Swiss lijst met nieuwe fokwaarden

Deze draai greep VASSLI de leiding van de Duits/Oostenrijkse lijst, gevolgd door Husold. Beide stegen fors in hun melkfokwaarde. Vassli is als broer van Payssli daarnaast een zeer goede uiervererver met prima melkbaarheid. HUSOLD verhoogde zijn al hoge uiergezondheidsfokwaarde nogmaals.

Op drie volgt nieuwkomer VERDI: Versace x Pronto.  Zijn fokwaarden zijn nog pril maar veelbelovend. Verdi (v. Versace) vererft een goede plas melk, best exterieur en hoog positief eiwit. Ook qua celgetal en gebruikskenmerken scoort hij positief. Zijn afstamming is zeer interessant: zijn moeder Idro kalfde 10 keer binnen 10,5 jaar en gaf over 10 lijsten gemiddeld ruim 9.600 kg met 3,60% eiwit, goed voor inmiddels 101.000 kg melk. Verdi heeft aAa code 546312 en kan ook op Holsteinkoeien goed passen. Hij is tevens zeer geschikt voor robot bedrijven door zijn ruimer geplaatste spenen. Verdi komt medio eind mei gesekst beschikbaar!


Verdi dochter Ulme

HARLEY en VANPARI kregen beide een groot aantal nieuwe vaarzen erbij. Hoewel Harley binnen de lijst iets toegaf in persistentie (nog altijd 114) stijgen zijn dochters ook na het 3e kalf goed door in productie. Melkbaarheid en celgetal bleven onverminderd goed, zijn levensduur steeg iets. Ook VANPARI hoefde met ruim 300 extra dochters maar weinig in te boeten.  

Als echt eiwitkanon staat HAPAT op de lijst. Hij bleef ook met nu 915 dochters prima overeind en scoort naast +0,24 % eiwit tevens hoog voor uiergezondheid en vruchtbaarheid.  Hij is tevens zeer geschikt voor pinken. Ook JUSAR is een echte eiwitstier die bovendien zeer hoog scoort voor beenwerk.

Qua exterieur blijft  PAYSSLI nog steeds zijn zonen voor. Na ESPENAU is hij de hoogste exterieur stier van lijst. In de top krijgt hij inmiddels van HIDALGO wel geduchte concurrentie.

Ook HOPRO is een stier die voor alle exterieurkenmerken maar ook levensduur, melkbaarheid en persistentie overtuigt. Zijn dochters zijn goed ontwikkeld en presteren laatrijp. Hopro is de nummer 5 stier voor levensduur van alle stieren met daarbij een positieve melkfokwaarde. Met Hucos x Pronto is dat niet verwonderlijk.

PUCK is een allrounder met veel melk, hoge persistentie en goede gezonde hoog aangehechte uiers. Ook voor de zuivere fokkerij met Prejula x Hucos een bloedalternatief uit een familie met hoge levensproducties. Puck heeft daarnaast makkelijke geboorten.

JULAU heeft nu 252 dochters en laat eigenlijk nergens een steek vallen. Een goede productie, positief eiwit en zowel voor exterieur, levensduur, vruchtbaarheid en fitness zeer gunstige cijfers. Als Juleng zoon uit Aurum is ook hij een bloedalternatief op Vinos, Hussli en Even bloed.

JOSCHKA kreeg wederom grote aantallen nieuwe vaarzen erbij (nu 928 dochters). Hij verhoogde zijn uiergezondheids en uierfokwaarde, maar moest voorlopig genoegen nemen met iets minder melk. Zijn melkbaarheid is een aandachstpunt maar bleef nu wel stabiel.

VINTAGE kreeg zijn eerste tweedekalfsdochters aan de melk. Hij wist zijn fokwaarden prima op peil te houden en qua gehalten licht te stijgen. Zijn exterieurfokwaarden zijn foutloos: hellende brede kruizen, goed bovenbouw en ondiepe uiers. Zijn dochters hebben sterke koten en staan op hoge klauwen. De vruchtbaarheid is een klein aandachtspunt in de zuivere fokkerij.

PROTEUS bleef over de hele  linie constant. Proteus fokt beste benen, goede en vlot melkende uiers en een hoge levensduur. Met positief eiwit, voldoende melk en met aAa  code 165243 ook  zeer geschikt voor op grote open grovere Holsteins om beenkwaliteiten en hardheid te verbeteren.LAATSTE NIEUWS
Datum Titel
07-12-2023 BS fokwaarden december 2023
26-07-2023 Duitse Verdi en Jucator aan kop in Italie
14-12-2022 BS fokwaarden december 2022
11-08-2022 Brown Swiss fokwaarden augustus 2022
19-04-2022 200.000 kg voor Brown Swiss koe!
 
Oud(er) nieuws bekijken? Bekijk het Archief >