Home > Nieuws overzicht
 
   
 Gerelateerde links

 Laatste 5 nieuws items
 
28-08-2008 | Fokwaarden draai augustus 2008

De brown swiss draai van augustus was een zeer vruchtbare ! Veel benutte stieren als Huray  en Etvei  bevestigden hun fokwaarden en enkele nieuwkomers maakten een beloftevol debuut.

 

De hoogste daarvan is Vinozak zoon Vasir. Hij combineert zeer veel melk met een solide exterieur en goede fitness eigenschappen. Recent bekeken we een groot aantal dochters in Beieren en zij toonden voldoende hoogtemaat, melktype en voldoende kracht en breedte. De verzenen zijn sterk en de dieren staan op hoge klauwen. De uiers zijn, zeker gezien de hoge productie erg goed: ondiep en met een zeer goede ophangband en vooruieraanhechting. De achteruiers konden wat hoger zijn,  speenplaatsing is correct. Aandachtspunten zijn dochtervruchtbaarheid en achteruierhoogte. Vasir’s moeder Gabi leeft nog, is vitaal en reeds 7 lactaties van gemiddeld boven de 10.000 kg met 3, 7 % eiwit gemaakt.

 

Vasir Emsi

 

De andere nieuwkomer is Jublend zoon Juleng, die als moeder Playboy Heriett kent, en daarmee uit een zeer consistente koe familie stamt. Moeder en grootmoeder hebben beide lijsten met gemiddeld meer dan 10.000 kg gegeven, met boven de 3,7 % eiwit. Juleng dochters zijn groot en tonen veel style, kracht en hebben een open rib. De achterbenen zijn gekromd, maar verzenen en klauwen zijn correct. De uiers zijn goed aangehecht en hebben goed weefsel. Juleng dochters hebben hoge gehalten en bijna al zijn fitness kenmerken zijn positief, net als het geboortegemak ( pinkenstier).

 

Juleng Emma

 

Een andere opmerkelijke winnaar deze draais is Huray. Hij verbeterde nogmaals in melk, eiwit en heeft een prachtige onderbalk. Zelfs in zijn “aandachtspunt” melksnelheid steeg hij nog en zijn huidige 103 is voldoende. Hij is met 105 geboortegemak en redelijke cijfers uit vaarzen kalvingen geschikt om te gebruiken op pinken. Husir en Husjet hebben hun cijfers goed gehouden. Veehouders in Duitsland zijn tevreden met hun Husir kalveren. Husjet is zeer geschikt om mee te kruisen met zijn allround kwaliteiten en hoge gehalten. Met data uit 400 vaarzen kalvingen en een stijging van 97 naar 114 geboortegemak is ook hij geschikt voor pinken. Aandachtspunt is de achterspeenplaatsing

 

De nieuwe aanvoerder van de top lijst is Preset (President x Emstar). Terwijl de meeste President zonen wat wegzakken door hun hoge voorspelde fitnesskenmerken weet Preset zich juist te verbeteren. Na zijn debuut april dit jaar steeg zijn totaalfokwaarde naar 133 RZG. Hoge producties,  (+851 kg) worden gecombineerd met uitzonderlijke vet / eiwit verhouding en positief eiwit. De grote Preset dochters zijn functioneler dan verwacht. Ook het beenwerk is correct. Hoewel vooruieraanhechting en ophangband beter kunnen, is het totaal beeld van de uiers correct.

 

Prossli zakte in zijn totaalindex. Gekeken naar de onderliggende cijfers valt het echter mee: hij is wel wat gedaald in kg melk fokwaarde maar met name ook in zijn vleesindex. De gehalten stegen nog wat, op exterieur gebied verbeterde hij zijn beenwerk. Ook Prossli kan op pinken gebruikt worden.  

 

Met veel spanning werden de eerste fokstiedochters van Etvei in de fokwaardeschating verwacht. Gelukkig kon hij al zijn cijfers behouden: 137 daughters erbij deden zijn kg melk licht dalen van +731 naar  + 657 kg en zijn eiwit stijgen van -0,05 naar -0,02 5 op Duitse BS basis. De fitness cijfers bleven gelijk. Etvei is nog altijd een van de meest populaire Duitse Brown Swiss stieren  

 

Event steeg in RZG door nogal hogere eiwitgehalten bij zijn dochters in de tweede lactatie

 

.

Hucos Magic

 

Good Old Hucos weigert uit de toplijst te vertrekken en blijft op 133 RZG. Etpat dochters doen het erg goed in latere lactaties, en onderstrepen zijn vermogen functionele, niet al te zware maar duurzame koeien te fokken. Hucos heeft imiddels ook 38  Nederlandse dochters in zijn fokwaarde die hem gelik 52 punten NVI winst bezorgden met veel melk, laag celgetal en hoge levensduur. Ook Jublend deed wederom goede zaken en ook Husjup en Encore verbeterden hun positie in de toplijst met Nederlandse dochters.LAATSTE NIEUWS
Datum Titel
11-08-2022 Brown Swiss fokwaarden augustus 2022
19-04-2022 200.000 kg voor Brown Swiss koe!
07-04-2022 Brown Swiss fokwaarden april 2022
09-03-2022 Brown Swiss kalveren te koop -- Update 9-3-2022: zijn verkocht!! --
09-12-2021 Brown Swiss fokwaarden december 2021
 
Oud(er) nieuws bekijken? Bekijk het Archief >