Home > Nieuws overzicht
 
   
 Gerelateerde links

 Laatste 5 nieuws items
 
13-05-2009 | Nieuwe ontwikkelingen kappa caseļne gunstig voor Brown Swiss

Onlangs melde “Veeteelt-online” het volgende nieuws:

Fokken op caseļne levert 25 miljoen op!

Fokken op het eiwitbestandeel caseļne verhoogt de kaasopbrengst per kg melk en kan de Nederlandse zuivelsector jaarlijks 25 miljoen opleveren. Het is een ruwe schatting van Wageningse onderzoekers naar aanleiding van onderzoek naar fokken op melksamenstelling. Dit onderzoek heeft de naam project Milk Genomics en startte in 2004. Een van de resultaten is dat het mogelijk is om te fokken op vetzuursamenstelling als ook op eiwitvarianten. Milk Genomics kijkt nu samen met CRV en het Productschap Zuivel naar de praktische invulling van de bevindingen. Volgens Ger Willems, directeur R&D bij FrieslandCampina, is het niet eenvoudig om het onderzoek te implementeren. ‘Ga je veehouders die dichtbij een kaasfabriek zitten, stimuleren om op caseļne te fokken en moeten veehouders bij een consumptiemelkfabriek juist fokken op gunstige vetzuren? Kan dat qua logistiek en hoe ga je dat uitbetalen? Dat zijn vragen waarover we nu nadenken.’

Kappa caseļne maakt zo’n 80 % uit van het eiwit dat in de melk zit. Tussen koeien zitten er genetische verschillen in de variant die ze produceren van dit eiwit: een koe kan AB , BB of AA hebben. De variant BB zorgt voor een 25 %  snellere stremming van de melk als die van een koe met AA. Een koe met AB geeft melk die daar tussenin zit.  Bovendien is de kaasopbrengst beter bij BB. Vele onderzoeken wijzen uit dat de melk van koeien met type BB bij gelijk eiwitgehalte een 0,5 tot 1,5 % hogere percentage kaasopbrengst geeft als dat van koeien met AA. Dus als men uit melk van een AA koe 10 % kaas uit 100 kg melk haalt krijgt een BB koe 10,5 % tot 11,5 % kaas uit 100 kg melk.

Voor het fokken op meer kappa Caseine  BB zijn geen dure genomics onderzoeken nodig.  Tot voor kort kon het kappa caseļne B gehalte in de melk niet gemeten worden. In opdracht van de stamboeken in Italie en Zwitserland is aan de universiteit van Parma nu een test ontwikkeld, waarvan de antilichamen alleen met kappa caseļne B reageren.  Vorig jaar is de test afgerond en inmiddels de test klaar voor gebruik. Vanaf dit punt is het dus mogelijk tankmelkmonsters op het gehalte kappa caseļne te testen.

Diverse veehouders, waaronder een groot aantal  zelf-verkazende bedrijven-  fokken al jaren op Kappa Caseine door stieren te selecteren met louter BB of AB. In de Duitse Brown Swiss populatie heeft maar liefst 26 % van de dieren BB en de 49 % AB. Bij Holsteins is dit 2% respectievelijk 29 %. De meeste KI’s in Duitsland laten hun stieren testen de kappa caseļne variant.

In de Alpenlanden wordt reeds gediscussieerd over het uitbetalen op Kappa caseļne gehalte.

Onderstaan de Kapa caseine typering van een goot aantal meeste Brown Swiss stieren. Een BB stier geeft dus al zijn nakomelingen een B door, een AB stier aan gemiddeld de helft van zijn dochters.


Achet

AA

Denpro

AA

Edison

BB

Egiz

BB

Ellection

AB

Emerup

AA

Etpat

BB

Etvei

BB

Event

AB

General

AA

Hucos

AB

Humanist

BB

Hunto

BB

Hupoly

AB

Huray

BB

Husir

AB

Husjet

BB

Hustar

BB

Husviz

AB

Jubev

AB

Jublend

AB

Juhus

BB

Juleng

AB

Jupaz

BB

Juwel

BB

Preferenz

BB

Prejula

AB

Preset

BB

Pretoria

BB

Prossli

AB

Simvitel

AB

Vasir

AB

Vido

AB

Vinner

BB

Viter

ABLAATSTE NIEUWS
Datum Titel
11-08-2022 Brown Swiss fokwaarden augustus 2022
19-04-2022 200.000 kg voor Brown Swiss koe!
07-04-2022 Brown Swiss fokwaarden april 2022
09-03-2022 Brown Swiss kalveren te koop -- Update 9-3-2022: zijn verkocht!! --
09-12-2021 Brown Swiss fokwaarden december 2021
 
Oud(er) nieuws bekijken? Bekijk het Archief >