Home > Nieuws overzicht
 
   
 Gerelateerde links

 Laatste 5 nieuws items
 
19-08-2009 | Fokwaarden draai augustus 2009

De augustus draai was voor de topstieren een bevestiging van hun cijfers van april. De top van de RZG lijst kon hun cijfers rekening houdend met de basisaanpassing- goed houden of zelfs verbeteren . Ondanks dat er diverse stieren debuteerden, lieten Juhus, Vasir en Huray geen nieuwkomers toe in de top 3 van de lijst. 

 Juhus blijft dan ook de nummer 1 in de Duitse lijst met een RZG van 137. De 2 punten verlies werden eigenlijk alleen veroorzaakt door een lager vet percentage. Zijn persistentie is goed en zijn dochters zijn goed en wel aan hun 2e lijst begonnen.  Juhus combineert hoge producties met beste gehalten en goede uiers en benen. In het gebruik verdient hij een beetje aandacht op het gebied van kruizen en bovenbouw, en de iets wat zwaardere kalveren.

Juhus Lissi

Jockl
is een andere Juvin zoon met goed exterieur. Hij zakte wat voor kg melk, maar kon de gehalten en zijn uierfokwaarde verbeteren.  Vasir won er 2 punten bij in zijn productiefokwaarde en de totaalindex vanwege de goede prestaties van 2e kalfs dochters. Met  +1446 kg melk en neutrale gehalten is Vasir een van de beste productie verervers van het ras. Begin juni is een dochtergroep gepresenteerd, waarbij de goede achteruiers opvielen t.o.v.  die als vaars. De bevruchtingsresultaten van zijn gesekste sperma is goed.

Een van de meeste complete stieren is nog steeds Huray. Met een groot aantal afgesloten 2e lactaties hield hij cijfers bijna gelijk. De levensduurfokwaarde steeg van 114 naar 118, wat de berichten door de eigenaren van Huray dochters bevestigd. Bovendien roemen zij de vitaliteit van de kalveren. Huray is voor veel koeien geschikt, kan op pinken gebruikt worden en heeft een complete allround vererving. Zijn uiergezondheidsfokwaarde is daarbij een klein aandachtspuntje. Zijn halfbroer Husir scoort daar beter op,  met hoge producties en goede gezondheidsfokwaarden. Wel verdient hij aandacht op uiervolume en uieraanhechting. Allround stier Husjet is nog steeds een geschikte pinkenstier om te kruisen op Holsteins. Hij geeft goede gehalten, degelijke frames en beste uiers. Hetzelfde geld voor Hunto die bij een goede vet eiwitverhouding ook de benen significant verbetert.

 Ook een andere positieve ontwikkeling maakte Juleng door die wederom een puntje winst pakte na zijn stijging in april. Ook bij Juleng vooral door goede prestaties van zijn 2e kalfsdochters. Juleng verbetert ontwikkeling en capaciteit zonder aan melktype in te boeten. De uiers hebben een goede textuur en zijn goed aangehecht, de melkbaarheid is zeer goed. Ook Juleng is gesekst beschikbaar en geschikt voor pinken. Andere Jublend zonen die opvallen zijn Jubev met zijn beste gezondheidsfokwaarden en Jusuv die ondanks een goed lineair profiel een slechts gemiddelde uierfokwaarde realiseert.

Prossli verbeterde zijn totaalindex ondanks wat verlies in kg melk. Met name zijn levensduursfokwaarde ging omhoog. Prossli is een complete stier die in meerdere landen werd meegetest. Hij fokt niet al te brede koeien, maar wel voorzien van goede kruizen en prima uiers en benen. Prostar en Proteus waren nieuwe Pronto zonen in April. Beide konden hun cijfers goed vasthouden. Prostar fokt hoogproductieve melkkoeien met  vaste uiers en iets platte klauwen. Proteus daarentegen fokt meer zoals Prossli. Zowel uiers en benen zijn zijn specialiteit. Ook deze draai kwamen er weer enkele nieuwe Pronto zonen door : Prontus en Provinz.  Prontus is tevens de hoogste nieuwkomer in de lijst met RZG 133. Hij lijkt zeer allround, en we houden zijn ontwikkeling in de gaten. Provinz fokt gelijkwaardig met betere uiers maar iets mindere benen.  

Ook tussen de vele President zonen zijn er diverse opvallende: Prejula verbeterde over de periode van 1 jaar zijn cijfers heel geleidelijk, door een uitzonderlijk hoge persistentie (141). Wat een brede inzet enigszins beperkt is de melksnelheid (94). Preset hield zijn cijfers goed en is een vererver van goede grote frames. Preferenz is een allrounder met weinig echte fouten: zowel in gehalten, exterieur en fitness scoort hij positief. Fitness ster Hucos zag zijn eerste zonen verschijnen, die hem nog niet bedreigen:  o.a. Hickory en Hustar.  

Etvei is veelgebruikt op veel verschillende koeien, en er zijn nu vele dochters an de melk. Helaas is zijn melkbaarheid daarmee fors gedaald (91). De Etvei dochters hebben goed aangehachte uiers onder hun goed ontwikkelde frames. In Nederland steeg hij flink in levensduur ( +105 dgn.)

Voor alternatieve bloedvoering zijn er diverse stieren in Duitsland beschikbaar. Achet (Ace x Prophet), Event (Even x Vinos): in Australie nog altijd nummer 1 en ook in Zwitserland goede cijfers laat zien.  Galpro (General x Pronto), Savib (Sam x Vineb), Easton (Eagle x Preston), Denpro (Denmark x Prophet) en Polvin (Poldi x Vinos).

 LAATSTE NIEUWS
Datum Titel
11-08-2022 Brown Swiss fokwaarden augustus 2022
19-04-2022 200.000 kg voor Brown Swiss koe!
07-04-2022 Brown Swiss fokwaarden april 2022
09-03-2022 Brown Swiss kalveren te koop -- Update 9-3-2022: zijn verkocht!! --
09-12-2021 Brown Swiss fokwaarden december 2021
 
Oud(er) nieuws bekijken? Bekijk het Archief >