Home > Nieuws overzicht
 
   
 Gerelateerde links

 Laatste 5 nieuws items
 
22-09-2009 | Brown Swiss van Mts. Huisman fuctioneel, vlot drachtig en productief!

De Familie Huisman uit Baarlo, (OV) zijn al jaren lang gebruikers van het Brown Swiss ras. Ze maken gebruik van het kruisingssteem HF x BS om zo 50% dieren te krijgen met een optimaal heterosis effect.

De reden dat ze eind jaren’90 - begin 2000 met Brown Swiss zijn begonnen is dat ze een aardige overbezetting in de stal hadden. Het was een hard mileu waar de koeien zich in moesten redden. Bovendien hebben ze een hoge melk productie onder de koeien. Om meer kracht in de koeien en sterker beenwerk te krijgen is gekozen om de Holsteins met Brown Swiss te kruisen. Hun ervaringen:

 

" Toen de eerste 50% BS dieren aan de melk kwamen zaten ze als vaars wat lager in de productie t.o.v. de Holsteins. Ze kregen echter de kans in de volgende lactatie. Die productie stijging kwam dan ook zeker in de daarop volgende lactaties en het eiwit gehalte steeg in de 2e helft van de lactatie fors.

 

Verder was de constatering dat met name de Vido’s als vaars wat grover in het beenwerk waren,  maar er desondanks goed op liepen. De klauwen zijn goed gesloten en hard. Nu zijn de oudste Vido’s al 4e en 5e kalfs en lopen ze er nog steeds zonder enige problemen en geven bovendien flink melk. Het is een ras waarvan de dieren langszaam door blijven groeien. Ze zijn zeker niet vroeg rijp!

 

Qua omgang zijn het hele plezierige dieren, altijd vlot in de melkstal en in de stal staan de hele dag aan het voerhek te vreten. Zo moet het.

 

Afgelopen jaar hebben is geinvesteerd in een nieuwe stal tegen de bestaande stal aan. De dieren hebben nu veel meer lucht, licht en ruimte. Je ziet dat er meer rust in de stal is gekomen, en de dieren zijn goed gezond. Een genot om naar te kijken."  Aldus de familie Huisman. Nu alles weer op op de rails staat was er even wat tijd om in de papieren te duiken. De resulaten met Brown Swiss:

 

De 9 oudste 50% BS dieren hadden slechts 50 inseminaties nodig voor 41 drachtigheden. (Ze dragen dus zeer goed!)

7 daarvan hebben als vader Vido

1 heeft als vader Even

1 heeft als vader Maifurst

 

Ons actueel BS stiergebruik is: Encore, Etvei, Jublend en wat Brown Swiss proefstieren. Wij gaan zeker door…. En met veel plezier!LAATSTE NIEUWS
Datum Titel
11-08-2022 Brown Swiss fokwaarden augustus 2022
19-04-2022 200.000 kg voor Brown Swiss koe!
07-04-2022 Brown Swiss fokwaarden april 2022
09-03-2022 Brown Swiss kalveren te koop -- Update 9-3-2022: zijn verkocht!! --
09-12-2021 Brown Swiss fokwaarden december 2021
 
Oud(er) nieuws bekijken? Bekijk het Archief >